Systemisch coachen

Systemisch werk is een fascinerend fenomeen dat vooral bekendheid heeft gekregen door het werk van de Duitse familie- en psychotherapeut Bert Hellinger. Hellinger heeft ontdekt dat ieder mens beïnvloed wordt door het systeem waarvan hij deel uitmaakt, te beginnen met het gezin van herkomst en de familie daar omheen. Die invloed gaat verder dan de normen en waarden die vanuit opvoeding worden mee gegeven. De drie universele wetten die hierin een prominente rol vervullen zijn:

 

  1. Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
  2. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  3. Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar

Als er in het systeem tegen deze wetten in, gehandeld wordt, raken de verhoudingen verstoord. Dat heeft een negatief effect op een aantal mensen binnen het systeem, die onbewust proberen het weer ‘goed’ te maken. Dat kan in dezelfde of in een latere generatie gebeuren.

Door middel van een ‘opstelling’ van het systeem, komen knelpunten naar voren. Als deze knelpunten worden erkend, lossen deze op en komt het systeem weer in beweging. Hierdoor ontstaat een nieuwe balans en wordt er rust in het systeem ervaren.

Voor de cliënt kan dit zowel confronterend als helend zijn. In vrijwel alle gevallen uiterst herkenbaar. Inzichten worden verkregen over factoren die werkelijk een rol spelen in het dagelijkse leven van de cliënt rond het probleem wat wordt ervaren.

Het systemisch coachen met paarden is een innovatieve vorm van paardencoaching gebaseerd op systemisch werk en opstellingen, Past Reality Integration, systeemdenken en Natural Horsemanship en altijd gericht op het welzijn van het hele systeem waar de cliënt deel van uit maakt.

De ingezette paarden bieden een extra perspectief om naar een vraagstuk te kijken. Het paard lijkt het sterkst te reageren op dat deel van de cliënt of diens systeem dat het meest afgeweerd wordt. Het paard geeft direct en zichtbaar feedback over de toestand van het gehele systeem en wanneer dat verandert.

Systemisch werk met paarden kan waardevol ingezet worden bij persoonlijke coaching, teamcoaching, leiderschaps- en organisatieontwikkelingen.

Kwaliteit wordt in ieder geval gewaarborgd door gerenommeerde trainers, bijzondere paarden en een uitstekende locatie.
Er wordt een lijst aangemaakt met geïnteresseerden en eventuele deelnemers.
De groep zal maximaal uit 12 deelnemers bestaan.
Je kunt je alvast zonder verdere verplichtingen aanmelden om verzekerd te zijn van een plekje.

Bent u geïnteresseerd geraakt in ons systemisch werk?

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!