Home is where the heart is.


De ervaring van Debbie...

Meer dan een paardrijles...

Op zoek naar flexibel in te plannen paardrijles. Waar ga je dat vinden? Als hotelmanager werk ik onregelmatig en kan dus nooit op vaste lestijden een les nemen. Daarom ben ik op internet op zoek gegaan naar privé paardrijles, in de hoop dat ik iemand kon vinden die dat flexibel in zou kunnen plannen. Al vrij snel kwam ik op de site van Maya...

...Ik las over haar geschiedenis en haar werkwijze. Op haar site kwam al snel naar voren dat het bij Maya niet draait om zo veel mogelijk lessen geven, maar dat het draait om iets leren over de paarden, iets leren over jezelf en vooral het welzijn van de paarden. Na het versturen van een mail kreeg ik heel snel een positieve reactie. Ik vertelde Maya in mijn mail dat ik alles wilde leren over paarden, geen rare kunstjes wilde doen, maar wel in staat wil zijn om ooit zelf een paard te kunnen verzorgen. Ik zou alles gaan leren over paarden en beginnen bij het grondwerk.

Eenmaal aangekomen op stal gingen we aan de slag. Ik zou eerst 10 lessen gaan freestylen, om gevoel te krijgen bij de paarden en om ze te leren begrijpen. In eerste instantie is dat natuurlijk niet wat je wil als je wil paardrijden, maar aan de andere kant zo ontzettend nodig (dat blijkt al heel snel). Na de eerste les was ik gelijk al enthousiast. De eerste lessen tijdens het freestylen leerde ik hoe je de leiding neemt over een paard en hoe je met je lichaamstaal een paard kunt sturen; van je af drijven en opjagen of tot rust manen en naar je toe laten komen. Hierbij is niet alleen lichaamstaal belangrijk maar ook jouw eigen energie. Niet zo zeer dat je heel druk moet gaan doen (gebaren) om een paard op te jagen, maar diep van binnen moet je het echt willen en er met de juiste mindset en juiste energie en balans mee aan de slag gaan. De eerste les voelde ik dit natuurlijk niet gelijk, maar later kwam dit steeds meer naar voren.

Naast mijn eigen energie en balans, merkte ik ook dat respect voor het paard ontzettend belangrijk is. Tijdens een van de lessen zei ik; je krijgt terug wat je geeft. Telkens merkte ik iets op, het leek wel of het kwartje van de levenslessen steeds viel. Zorg dat je in balans bent en dat je zeker bent van je zaak, wees duidelijk in je communicatie (verbaal en non verbaal, toon respect dan krijg je het ook terug en laat iedereen in zijn waarde. Het zijn allemaal clichés die we allemaal gehoord hebben en waarvan we allemaal denken dat we er mee bezig zijn.

Geloof mij, als je de 10 lessen freestylen hebt gevolgd en je staat er voor open, dan zal je merken dat je er helemaal niet zo mee bezig bent als je zelf denkt. Ga maar eens na hoe vaak je duidelijk aan geeft aan iemand anders wat je wil of wat de bedoeling is? Hoe vaak toon je respect naar anderen (niet alleen naaste familie, maar je kunt ook eens een oudere man in de supermarkt helpen zijn boodschappen op de band te zetten), respecteer je mensen hoe ze zijn of probeer je ze te veranderen?

Zo zie je maar dat werken met paarden niet alleen maar rijden is, maar het is het begrijpen en het creëren van een band. Pas na het creëren van die band en alle grondoefeningen heb je zelf het vertrouwen op veilig op een paard te stappen zonder ze onnodig op te jagen door druk te geven met je hakken (zoals je in films ziet of op de manege). Daarbij leer je niet alleen iets over paarden, maar ook over jezelf en over leidinggeven. Want ook in mijn werk hanteer ik hetgeen ik heb geleerd tijdens de lessen van Maya; toon respect, dat krijg je dat ook terug, wees duidelijk in communicatie, zorg voor de juiste mindset en energiebalans en laat iedereen in zijn waarde.

De lessen van Maya zijn meer dan paardrijlessen, het zijn levenslessen!

Debbie

Terug...